به طور کلی دی پروپیلن گلیکول محصولی است که برای استفاده در کاربردهای حساس به بو مانند عطرها و لوازم آرایشی طراحی شده است. این ماده مایعی بی بو، بی رنگ و محلول در آب است که در عطرسازی مزیت های بسیاری دارد. درجه این ماده به کیفیت و ماندگاری عطرها و محصولات مراقبت شخصی کمک می کند.
دی پروپیلن گلیکول چیست؟
DPG نوعی ترکیب شیمیایی آلی که در دو گرید صنعتی و درجه عطر وجود دارد و به عنوان حلال همه کاره مورد استفاده قرار می گیرد. البته درجه عطر فقط برای استفاده در عطرها مناسب است. این ماده حلالیت عالی در آب، روغن ها و هیدروکربن ها را دارد. این ماده بی بو، بی رنگ با نقطه جوش بالا و سمیت کم است، به همین دلیل به عنوان حلال مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر اینکه به عنوان حامل عمل می کند، یک رقیق کننده ترکیبی است که به منظور رقیق سازی روغن های معطر مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب با بو، تحریک پوستی و سمیت کمی که دارد، برای کاربردهای بسیاری مناسب است. از این ماده در عطرها، ادکلن ها، محصولات مراقبت پوستی مانند کرم ها، لوسیون ها و ضد آفتاب ها، دئودورانت ها و ضد تعریق ها، شامپوها، نرم کننده ها، محصولات اصلاح و حمام استفاده می کنند.
کاربرد در عطرها، محصولات آرایشی و مراقبت شخصی:
دی پروپیلن گلیکول یا همان دی پی جی به عنوان یک حلال همه کاره است و با اکثر اسانس ها مخلوط می شود؛ از سوی دیگر، مزیت دیگر آن حلالیت خوب آن در آب است. همچنین ویسکوزیته این ماده به این ترکیب کمک می کند تا به عنوان یک تثبیت کننده عمل کند. در واقع این ماده در محصولات آرایشی و مراقبت از پوست به عنوان حلال، عامل کاهش دهنده ویسکوزیته، پوشش دهنده و ماده معطر کاربرد دارد.
حلال:
این ماده به عنوان حلال به حل شدن مواد در ترکیبات، بدون تغییر سایز کمک می کند. همچنین باعث توزیع یکنواخت تمام مواد تشکیل دهنده در فرمولاسیون محصولات می شود و قوام مناسب را به آنها می دهد.
کاهش دهنده ویسکوزیته:
حلال هایی مانند این ماده برای رقیق کردن فرمول ها و کاهش ویسکوزیته نیز مورد استفاده قرار می گیرند. کاهش ویسکوزیته باعث می شود محصول راحت تر روی پوست یا مو پخش شود. این ترکیب می تواند کارایی مواد فعال در فرمولاسیون محصول را با افزایش جذب از پوست، افزایش دهد.
عامل پوشاننده:
این ماده به عنوان پوشاننده بوی طبیعی و نامطبوع مواد فعال را پنهان می کند؛ تا جایی که مصرف کننده تصور می کند محصولی بدون بو را استفاده می کند.
کاربرد دی پروپیلن گلیکول در عطر ها:
این ماده توانایی خوبی در اتصال مولکول های عطر به یکدیگر و تاخیر در جدا شدن مولکول ها از یکدیگر دارد؛ به همین دلیل ماندگاری بو عطر را بالا می برد. در واقع قدرت عطر را می توان با افزایش یا کاهش نسبت این ماده در فرمولاسیون تغییر دارد. این ماده برای عطرسازان خانگی و تجاری مناسب است؛ زیرا می تواند هم اسانس ها و هم روغن های معطر را به یکدیگر متصل و حمل کند. در عطرها به عنوان حلال و عامل اتصال دهنده کاربرد دارد. علاوه بر حمل روغن های ضروری به عنوان یک رقیق کننده در فرمولاسیون عطرها نیز حضور دارد. نسبت اولیه عطر، سه اسانس به هفت قسمت دی پروپیلن گلیکول است. این ترکیبات را در یک ظرف غیر واکنشی با هم مخلوط و در یک بطری مقاوم در برابر اشعه UV تخلیه می کنند.
مزایای استفاده از دی پروپیلن گلیکول در عطرسازی:
این ماده بی بو، بی رنگ، محلول در آب و رطوبت گیر است و به دلیل سمیت پایین در عطرهای الکلی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده، ترکیبی است که در فرمولاسیون بیشتر عطرها حضور دارد.
آیا استفاده از دی پروپیلن گلیکول در عطر ها و سایر محصولات بی خطر است؟
به طور کلی گلیکول ها دسته ی وسیعی از مواد شیمیایی هستند که کاربردهای گوناگونی دارد و پروپیلن گلیکول از آن ترکیبات ایمن و موثر است. البته ممکن است برخی هشدار ها در خصوص تحریک پذیری این ترکیبات وجود داشته باشد، اما مقدار آن در عطرها و محصولات مراقبت شخصی به اندازه ای نیست که مضر باشد.
جمع بندی:
DPG یک ترکیب شیمیایی آلی است که در طیف گسترده ای از محصولات مراقبت شخصی، لوازم آرایشی و بهداشتی و عطر ها حضور دارد. دلیل به کارگیری این ماده سمیت پایین، بی بو و بی رنگ بودن آن است. دی پروپیلن گلیکول در عطر ها از جدا شدن مولکول ها از یکدیگر جلوگیری می کند و بدین ترتیب ماندگاری بو را افزایش می دهد. بر خلاف هشدارهایی که در خصوص تحریک پذیری آن وجود دارد، این ترکیب به عنوان ماده ای بی خطر و ایمن در محصولات مراقبت شخصی و عطر ها حضور دارد.