منطقه ویژه اقتصادی سرخس در 17کیلومتری شهر سرخس، در کنار جاده ارتباطی مشهد ـ سرخس و همجوار با خط آهن ارتباط دهنده ترکمنستان و به تبع آن آسیای میانه با ایران واقع شده است . منطقه ویژه سرخس همجوار کشورهای عضو در پیمانهای شانگهای، اورآسیا و کشورهای مستقل(cis) می باشد . در راستای اهداف برنامه توسعه اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و نیز بسط و گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی با کشورهای همسایه، کشورهای اسلامی و سازمانهای منطقهای نظیر سازمان همکاریهای اقتصادی ( اکو)، منطقه ویژه اقتصادی سرخس همزمان با واقعه مهم افتتاح راه آهن مشهد ـ سرخس ـ تجن با حضور رهبران و نمایندگان بیش از یکصد کشور جهان آغاز بکار کرد. منطقه ویژه اقتصادی سرخس طبق تصویبنامه شماره ۴۰۱۰۲/ت ۱۶۴۶۶ ک مورخه ۱۳۷۵/۱/۲۶ شورایعالی مناطق آزاد به وسعت ۵۲۰۰ هکتار در نقطه صفر مرزی با کشور ترکمنستان و نزدیک شهر سرخس تاسیس شد. همچنین بر اساس مصوبه هیأت وزیران، آستان قدس رضوی به عنوان سازمان مسئول منطقه تعیین گردید.
منطقه ویژه در یک نگاه
حجم سرمایه گذاری زیر ساختی به قیمت فعلی بیش از ۵۰۰۰ میلیارد تومان
وسعت منطقه ۵۲۰۰ هکتار
تعداد سرمایه گذاران منطقه ۸۴واحد
ظرفیت پذیرش بار در سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۲۰۰ هزار تن که با گسترش زیرساختها در شرایط فعلی قابلیت پذیرش ۱/۲ میلیون تن در سال را دارد.
میزان اشتغال فعلی ۱۰۳۴ نفر به طور مستقیم که در افق چشم انداز سال ۱۴۰۳به ۶۵۰۰ نفر به صورت مستقیم خواهد رسید.
در سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۵۸ هزار تن کالای تولید شده در منطقه شامل هیدروکربن،چسب ورزین و … به ارزش ۲۱ میلیون دلار صادر شده است و از سرزمین اصلی معادل ۳۷ میلیون دلار صادرات از طریق منطقه ویژه صورت گرفته است
چشم انداز و اهداف تشکیل منطقه ویژه اقتصادی سرخس
تبدیل شدن به قطب صنعتی در شمال شرق کشور با توجه به موقعیت منطقه و استفاده از مزایای ذکر شده
تبدیل شدن به بزرگترین بارانداز کالای ترانزیتی ، صادراتی و وارداتی در شمال شرق کشور
اتصال جاده ترانزیت به نقطه صفر مرزی جهت سهولت در حمل و نقل کالا از /به کشورهای CIS و روسیه و حذف دوز بلاغ و ورود موقت کامیون های کشورهای CIS و روسیه
ایجاد زیر ساخت هایی از قبیل آب ، برق و گاز مورد نیاز واحدهای صنعتی بزرگ و مادر جهت سرمایه گذاری در منطقه
آب : اجرای پروژه انتقال آب به قطر ۵۰۰ میلی متر و طول ۵/۱۳ کیلومتر
برق : احداث پست فشار قوی KV64
بر اساس قانون تشکیل مناطق ویژه اقتصادی هدف از تشکیل مناطق بر اساس ماده یک آن عبارت است از : پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین المللی و تحرک در اقتصاد منطقه ای و تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات مجدد، ترانزیت خارجی، ترانسشیپمنت، ایجاد اشتغال مولد و جلب و تشویق سرمایه گذاری داخلی و خارجی می باشد. با توجه به اینکه منطقه ویژه اقتصادی سرخس از مناطق ویژه ای می باشد که چند منظوره است لذا در بخش های تولید و فراوری(جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی) و همچنین حمل و نقل و لجستیک فعالیت گسترده ای دارد .
خدمات منطقه ویژه اقتصادی سرخس
موسسه منطقه ویژه اقتصادی سرخس طی مصوبه هیئت محترم وزیران جمهوری اسلامی ایران در اردیبهشت ماه ۱۳۷۵ با حضور سران و نمایندگان عالی رتبه بیش از ۷۰ کشور جهان، با اتصال خط آهن مهم و حیاتی مشهد سرخس تجن که به مثابه شاهرگی حیاتی رگه اتصال کشورهای حوزه آسیای میانه و روسیه تا چین را به آبهای آزاد متصل نمود و در زمینی به مساحت ۵۲۹۰ هکتار با اهداف انجام امور زیربنایی ، عمران و آبادانی ، رشد و توسعه اقتصادی و … تشکیل شد.
زیر ساخت های موجود در منطقه ویژه اقتصادی سرخس
با توجه به موقعیت ممتاز جغرافیایی منطقه ویژه اقتصادی سرخس به عنوان چهار راه ترانزیتی از شمال –جنوب شرق و غرب ؛در ۳ حوزه مهم زیرساخت های بی نظیری ایجاد شده است و عملا در اسناد بالادستی به عنوان یک مرکز لجستیک مرزی مطرح گردیده است.
حمل و نقل ریلی
خطوط ریلی عریض ( مخصوص ترانزیت ، صادرات و واردات به / از کشورهای آسیای میانه ) متصل به ریل کشورهای آسیای میانه با امکان تردد به داخل منطقه بدون تعویض بوژی و خطوط ریلی نرمال متصل به راه آهن سراسری جمهوری اسلامی ایران با سرمایه گذاری مستقیم منطقه ویژه اقتصادی سرخس (شبکه ریل و پارکینگ اختصاصی)
خطوط ریلی یکی از مولفه های اصلی صنعت حمل و نقل می باشد که در منطقه ویژه اقتصادی سرخس به خوبی امکان سنجی و اجرا شده است .
اتصال به بنادر مهم شهید رجایی ، امام خمینی ، جلفا از طریق شبکه ریلی
نقطه اتصال بین کشورهای حوزه آسیای میانه ، چین و روسیه با آبهای آزاد و کشورهای حوزه خلیج فارس در جنوب ، ترکیه و حوزه کشورهای اروپایی در غرب و کشورهای افغانستان و پاکستان در شرق کشور جمهوری اسلامی ایران
معافیت ۱۰۰ درصدی از تعرفه کسر ۱۵۰ کیلومتر راه آهن در خصوص محموله های حمل شده توسط واگن های خارجی از منطقه ویژه اقتصادی سرخس (۵۰ درصد آن اجرایی می باشد.)
حذف تعویض بوژی برای کلیه واگن های روسی و قطارهای حمل کالای وارده از کشورهای CIS و یا صادره به کشورهای آسیای میانه به دلیل وجود ریل عریض آسیای میانه در داخل منطقه ویژه اقتصادی سرخس
جاده ترانزیت
به منظور سهولت در امر ترانزیت و اتصال منطقه ویژه اقتصادی سرخس به نقطه صفر مرزی ، پروژه ایجاد جاده ترانزیت برای منطقه ویژه اقتصادی سرخس تعریف گردیده است . کلیت این پروژه را می توان به ۵ قسمت اصلی زیر تفکیک نمود :
محور جاده ترانزیت در داخل منطقه به طول ۸/۲ کیلومتر که به طور کامل اجرا گردیده است .
محور از خیابان ST-K تا پل جاده کچولی به طول ۴/۲ کیلومتر که به صورت دو بانده اجرا گردیده است .
محور از پل جاده کچولی تا تانکفارم به طول ۷/۳ کیلومتر که به صورت یک بانده اجرا گردیده است .
محور از تانکفارم تا جاده سنگر به طول ۲/۴ کیلومتر که تاکنون اجرا نگردیده ، اما طراحی هندسی آن توسط مشاورین صورت پذیرفته است.
محور از جاده سنگر تا گمرک سرخس (نقطه صفر مرزی) ، که طراحی هندسی آن توسط مشاورین در حال انجام می باشد .
فرودگاه بین المللی الماس سرخس :
وجود فرودگاه بین المللی الماس سرخس واقع در محدوده گمرکی و قانونی منطقه ویژه اقتصادی سرخس با امتیاز مرز هوایی و باندی به طول تقریبی۴ کیلومتر و عرض حدود ۶۰ متربا قابلیت فرود و پرواز انواع هواپیماهای پهن پیکر
فرودگاه بین المللی سرخس با توجه به قرار گرفتن در نقطه صفر مرزی و دارا بودن مسیر پروازی B441بین مشهد و سرخس برای ورود وخروج ترافیک هوایی بین المللی مناسبمی باشد و تمهیدات مربوطه در مورد برقراری سیستم گمرک و امور مهاجرت و سایر دستورالعمل های مشابه اندیشیده شده است و همچنین سرویسهای هوانوردی مورد نیاز جهت انجام پرواز سالم در محل قابل اجرا می باشد.
آدرس دفتر مرکزی : مشهد، میدان جانباز، برج اداری پاژ۲، طبقه ۸، واحد ۸۰۶
تلفن : 7 - ۰۵۱۳۷۶۱۵۰۶۵
سایت : www.khsez.com
ایمیل : info@khsez.com
تولید آفرینان پایگاه اطلاع رسانی واحد های تولید و مشاغل مرتبط با تولید در ایران