منطقه وِیژه اقتصادی لامرد

 

منطقه وِیژه اقتصادی لامرد در راستای جلوگیری از خام فروشی گاز طبیعی، تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر، تکمیل زنجیره تولید پتروشیمی، آلومینیوم و فولاد از مواد اولیه تا محصولات نهایی و افزایش صادرات غیرنفتی ایجاد شده اند. ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان لامرد ظرفیت جدید و مطلوبی را در نزدیکی بزرگترین مخزن گازی جهان (پارس جنوبی) و خلیج فارس فراروی کشور فراهم آورده است. این منطقه که از اهمیت راهبردی برخوردار است نقش بارزی در صنعتی شدن استان فارس ایفا می کند. صنایع انرژی بر به آن گروه از صنایع اطلاق می شود سهم انرژی مصرفی آنها در هزینه های تمام شده محصول نهایی، نسبت به دیگر عوامل تولید در مقایسه با صنایع دیگر بالا بوده و نقش تعیین کننده ای در قیمت نهایی محصول آنها داشته باشد، از قبیل صنایع پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم امتزاج مزیت های منطقه ویژه اقتصادی لامرد و پارسیان منشا تحولات چشمگیر اقتصادی در جنوب کشور می باشد. ممنطقه ویژه اقتصادی لامرد در سال 89 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و هیئت دولت این مصوبه را در سال 90 ابلاغ کرد. این منطقه به عنوان قطب بزرگ صنعتی-معدنی کشور در جنوب استان فارس و و همجوار با دو استان هرمزگان و بوشهر و در محل تلاقی سه استان دارای منابع سرشار نفت و گاز ( فارس، بوشهر و هرمزگان ) واقع شده است. این کانون صنعتی با مساحت حدود ۸۵۰۰ هکتار از زیرمجموعه‌های سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو ) است و در اسناد ملی و آمایش سرزمینی از جایگاه بارز و برجسته‌ای برای توسعه صنعتی کشور و تحقق جهش تولید محسوب می‌شود و با اهدافی نظیر انتقال دانش فنی، جلوگیری از خام فروشی و خلق ارزش افزوده عظیم، جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی،افزایش توان صادراتی و تامین کالاهای اساسی و باکیفیت از طریق توسعه صنایع مادر و تکمیل زنجیره صنایع معدنی و تحقق اشتغال پایدار و رفع محرومیت مناطق پیرامونی ایجاد شده است.

موقعیت جغرافیایی و پیشینه تاریخی :

شهرستان لامرد در جنوبی‌ترین نقطه استان فارس و همجوار با دو استان هرمزگان و بوشهر قرار دارد. براساس متون تاریخی فارس کهن بخش بزرگی از جنوب ایران بوده که قسمت‌های شمال و غرب آن را کوه‌های اصفهان، کرمان، خوزستان و جنوب آن را خلیج فارس در برگرفته است. در دوران قبل از اسلام (ساسانیان) فارس به پنج کوره (ناحیه) تقسیم شده بود که شهرستان لامرد بخشی از کوره اردشیر محسوب می‌شده است،  در دوره اسلامی تغییر پیدا کرد و از سده‌های میانی اسلام به چهار بخش شبانکاره، فارس، کهگیلویه و لارستان تقسیم شد. لارستان جنوبی‌ترین این نواحی بود که شهرستان لامرد بخش جنوبی این منطقه واقع بود و تا بندر سیراف در امتداد ساحل خلیج فارس قرار داشت. در دوران اسلامی ناحیه ساحلی بندر سیراف را سیف می‌گفتند که به ترتیب از شرق به غرب به سیف عماره و مظفر و بخش مرکزی به سیف زهیر تقسیم می‌شد. که شهرستان لامرد در ناحیه سیف مرکزی (سیراف) و سرزمین‌هایی که به نام ایراهستان و کران قرار گرفته بود. دیدگاه‌های متفاوتی درباره نام لامرد وجود دارد، از جمله لامردون (خیمه و چادر مهمان)، لامیرود (دره گچی)، لب مرز (راه بدون برگشت)، لامرز (بدون مرز) که در آثار جعفری نوشته محمد خورموجی به نام لامرد اشاره شده است و در سال ۱۲۷۶ هـ ق به چاپ رسیده که متن اصلی آن را لامرد می‌نویسد و در هیچ منبع دیگری ذکر نشده است. نام این آبادی در قدیم، تراکمه بود و مردم در آن‌جا جمع شده بودند که در بین زمین‌های زراعی آن‌ها و در قسمت شرقی آبادی تراکمه زمین که مسطح بود و پوشیده از ماسه به نام (لرد لمه) شناخته می‌شد و در کنار آن یک درخت کُنار هم وجود داشت و به کُنار لمری معروف بود و با گذشت زمان و انتقال مردم از تراکمه به این نقطه به لامرد تغییر نام پیدا کرد و این گمان هم می‌تواند در وجه تسمیه نام لامرد کنونی زده شود.

توسعه قطب صنعتی لامرد با محوریت منطقه ویژه اقتصادی :

به دلایل مختلف تا دهه ۵۰ هجری تقریبا هیچ اثری از واحدهای تولیدی حتی به شکل سنتی نیز در این شهرستان یافت نمی‌شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیگیری نخبگان محلی و حمایت دولت‌ها و به دنبال آن با فراهم شدن امکانات لازم برای سرمایه‌گذاری در بخش صنعت، امروز شاهد فعالیت واحدهای صنعتی با مشارکت چشمگیر بخش خصوصی می‌باشیم که منطقه ویژه اقتصادی لامرد به عنوان قطب بزرگ صنعتی-معدنی کشور در جنوب استان فارس و در محل تلاقی سه استان دارای منابع سرشار نفت و گاز (فارس، بوشهر و هرمزگان) واقع شده است. این کانون صنعتی با مساحت حدود ۸۵۰۰ هکتار از زیرمجموعه‌های سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است و در اسناد ملی و آمایش سرزمینی از جایگاه بارز و برجسته‌ای برای توسعه صنعتی کشور و تحقق جهش تولید محسوب می‌شود و با اهدافی نظیر انتقال دانش فنی، جلوگیری از خام فروشی و خلق ارزش افزوده عظیم، جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی، افزایش توان صادراتی و تامین کالاهای اساسی و باکیفیت از طریق توسعه صنایع مادر و تکمیل زنجیره صنایع معدنی و تحقق اشتغال پایدار و رفع محرومیت مناطق پیرامونی ایجاد شده است. برپایه این گزارش، منطقه ویژه اقتصادی لامرد در سال 89 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و هیئت دولت این مصوبه را در سال 90 ابلاغ کرد.

چشم انداز و اهداف 

تبدیل شدن به سازمانی پویا و پیشرو، ایجاد و ترویج رو یه و فرهنگ تحقیق و پژوهش در وزههای انر ی، آمایش سرزمین، مطاکعات اجتماعی و فرهنگی، محیط زیست و بکارگیری آنها در برنامهری یهای منطقه ویژه اصتصادی لنایع انر یبر لامرد و تبدیل آن به یکی از 5 منطقه ویژه اصتصادی برتر کشور در افق 1404

 

آدرس : استان فارس - شهرستان لامرد کیلومتر هفت جاده لامرد به خنج  بعد از فرودگاه بین المللی لامرد - منطقه ویژه اقتصادی لامرد

تلفن : 07152728286

تلفن :  07152725362

سایت : www.lamerdsez.ir

ایمیل : info@lamerdsez.ir

 

تولید آفرینان پایگاه اطلاع رسانی واحد های تولید و مشاغل مرتبط با تولید در ایران 

 

 

 

سبد خرید