بویلرهای صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که هر کدام نقش مهمی در عملکرد آن دارند. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین اجزای یک بویلر پرداخته میشود:
1- کوره (Furnace)
قسمت اصلی بویلر است و در آن گرمای زیادی به واسطه سوزاندن سوخت تولید میشود. طراحی کوره بر اساس نوع سوخت و ظرفیت بویلر متفاوت است.در این قسمت از بویلر، هوا و سوخت با نسبت مناسب مخلوط شده و مشتعل میشوند. در کوره مکانیزم انتقال حرارت به صورت تشعشعی است.
2- مخزن دیگ (Boiler Drum)
در دیگهای فایرتیوب مخزن دیگ حاوی آب است که محفظه احتراق و لولههای آتش را در بر میگیرد. دیگهای واترتیوب دارای دو یا چندین مخزن هستند که محل جمع آوری آب و بخار است. معمولاً بزرگترین قسمت بویلر است.
3- لولههای آتش (Fire Tubes)
لولههایی هستند که گازهای داغ حاصل از احتراق از درون آنها عبور کرده و گرمای خود را به آب منتقل میکنند. این لولهها در بویلرهای لوله آتشین کاربرد داشته و آب اطراف لولهها قرار دارد.
4- لولههای آب (Water Tubes)
لولههایی هستند که آب در داخل آنها جریان دارد و گازهای داغ از اطراف لولهها عبور میکنند. این لولهها در بویلرهای واترتیوب کاربرد دارد و محصولات احتراق این لولهها را احاطه میکند.
5- اکونومایزر (Economizer)
دستگاهی است که آب تغذیه بویلر را با استفاده از گرمای گازهای خروجی دودکش پیش گرم میکند. با استفاده از اکونومایزر، راندمان بویلر افزایش مییابد .
6- سوپرهیتر (Superheater)
دستگاهی است که بخار اشباع تولید شده را تا دمای بالاتری گرم کرده و به بخار سوپرهیت تبدیل میکند.
7- آبگیر (Drum Separator)
دستگاهی است که آب اضافی را از بخار جدا کرده و به دیگ برمیگرداند.
8- شیرهای اطمینان (Safety Valves)
برای جلوگیری از افزایش بیش از حد فشار در داخل بویلر استفاده میشوند. در صورت افزایش فشار بیش از حد، شیرهای اطمینان باز شده و بخار اضافی را تخلیه میکنند.
9- مشعل (Burner)
مشعل صنعتی دستگاهی است که سوخت را میسوزاند و انرژی حرارتی آن را آزاد میکند. نوع مشعل بر اساس نوع سوخت و ساختار دیگ متفاوت است.
10- پمپ تغذیه (Feed Pump)
پمپی است که آب را با فشار به داخل بویلر پمپ میکند.
11- دودکش (Chimney)
برای خروج گازهای حاصل از احتراق از دودکش استفاده میشود.
تولیدآفرینانراوی و حامی تولید در ایران