اولین پلتفرم شبکه سازی صنایع ایران 

هوش مصنوعی در صنایع چوب

 

در سال‌های اخیر، صنعت چوب شاهد تحولات جدی و بزرگی بوده که بخش عظیمی از آن، به لطف قابلیت‌های هوش مصنوعی (AI) به دست آمده است. صنعت چوب یکی از قدیمی‌ترین صنایع در دنیاست که در گذشته بیشتر به روش‌های سنتی با زحمت زیاد و بازده کم متکی بده اما حالا با روی کار آمدن تکنولوژی‌های جدید، همه‌چیز دگرگون شده است. حالا می‌توانید رد پای هوش مصنوعی را در فرایندها تولید، پردازش و حتی بازاریابی صنعت چوب جستجو کنید؛ این قابلیت جدید حالا می‌تواند وضعیت تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها را زودتر از موعد پیش‌بینی کند، کیفیت محصولات را مورد بررسی قرار دهد، زنجیره تامین را بهینه کند و صنایع را به سطوح بی‌سابقه‌ای از کارایی و تولید برساند. علاوه بر این، هوش مصنوعی توانسته مدیریت جنگل‌ها و منابع را متحول کرده و امکان برداشت پایدار چوب با کمترین تاثیر منفی بر محیط رزیست را به وجود آورد. از سوی دیگر، اتوماسیون خط تولید، به شکلی نوین طراحی شده و بررسی هزینه‌های انرژی و سایر بخش‌های یک کارگاه تولیدی با استفاده از AI می‌تواند به بهترین شکل مدیریت شود. در ادامه قصد داریم 10 مورد از برجسته‌ترین موارد مربوط به هوش مصنوعی و کاربردهای آن در صنایع چوب را به شما معرفی کنیم. همراه ما باشید. 

 

 

هوش مصنوعی در صنایع چوب - تولیدآفرینان

 

 

 

1. پیش‌بینی احتمال نیاز به تعمیر دستگاه‌ها

 

در کارخانجات و کارگاه‌های چوب، ماشین آلات بزرگی مانند اره‌ها، رنده‌ها و آسیاب‌های به طور مداوم در حال پردازش و کار روی چوب‌های مختلف هستند. هرگونه خرابی مکانیکی می‌تواند منجر به توقف تولید، تعمیرات پرهزینه و به وجود آمدن خطرات مربوط به ایمنی کارکنان شود. یکی از کاربردهای هوش مصنوعی در این صنعت، نگهداری از دستگاه‌ها زیر نظر این تکنولوژی است. در واقع یک پردازنده یا نرم‌افزار اختصاصی در کارگاه‌ها استفاده می‌شود که داده‌های حسگرهای تعبیه شده در ماشین آلات را بر اساس دما، لرزش، فشار و سایر پارامترها جمع‌آوری می‌کند. این داده‌ها بر اساس الگوهای مشخصی در پایگاه داده ذخیره شده و نرم‌افزار به یک الگوی دقیق از کارکرد صحیح دستگاه‌ها می‌رسد. در صورتی که یکی از تجهیزات دچار مشکل شده و از الگو خارج شود، نرم‌افزار به اپراتور و کل سیستم اعلام می‌کند که احتمالاً به زودی شاهد خرابی قریب‌الوقوعی خواهید بود. با این کار، تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها را می‌توانبه طور پیشگیرانه برنامه‌ریزی کرد و زمان‌های خرابی برنامه‌ریزی نشده را کاهش و طول عمر ماشین آلات را افزایش داد. 

 

 

2. کنترل کیفیت و تشخیص عیب

 

کنترل کیفیت و تشخیص نقص فنی یکی دیگر از بخش‌هایی‌ست که هوش مصنوعی می‌تواند به صنایع کمک کند. با تشخی نواقص فنی، صنایع می‌توانند با اطمینان بیشتری، محصولات را در ابعاد و حجم‌های بزرگ‌تر تولید کرده و انتظارات مشتریان را برآورده کنند. در گذشته، کنترل کیفی محصولات چوبی به شکل سنتی و با بازرسی انسان‌ها انجام می‌شد. در این نوع بازرسی‌ها ایرادات ظاهری چوب مانند گره‌ها، ترک‌ها و سایر عیوب بررسی می‌شود که بسیار وقت‌گیر بوده و احتمال خطای انسانی بسیار بالاست. سیستم‌های کنترل کیفی مبتنی بر هوش مصنوعی این فرایند را متحول کرده‌اند. دوربین‌هایی با وضوح بسیار بالا، تصاویری از چوب را ثبت کرده و الگوریتم‌های هوش مصنوعی آنها را تجزیه و تحلیل می‌کنند تا نقص‌هایی که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، شناسایی شوند. سیستم‌های هوش مصنوعی به الگوهای یادگیری ماشین مجهز هستند و به مرور زمان خود را به روز کرده و خطای خود را به حداقل می‌رسانند تا با توجه به نوع کار هر کارگاه، بهترین بازده را داشته باشند. این سیستم‌ها علاوه بر شناسایی نواقص، به کاهش ضایعات و جلوگیری از هدررفت انرژی و سرمایه هم کمک فراوانی می‌کنند. 

 

 

3. بهینه‌سازی زنجیره تامین

 

زنجیره تامین یکی از بخش‌های حیاتی در هر عملیات تولیدی محسوب می‌شود. در صنعت چوب، مدیریت موجودی، پیش‌بینی تقاضا و تدارکات به دلیل ماهیت حجیم محصولات چوبی و حساسیت آنها به عوامل محیطی مانند رطوبت، بسیار پیچیده است. بهینه‌سازی زنجیره تامین مبتنی بر هوش مصنوعی، از داده‌های به روز و اطلاعات بازار در زمان حال به همراه عوامل خارجی مانند وضعیت آب‌وهوا و تعرفه‌های تجاری استفاده می‌کند. این داده‌ها برای ساخت مدل‌های یادگیری ماشینی استفاده می‌شوند تا سطوح موجودی در انبارهای کارخانه را بهینه کرده، مسیرهای حمل‌ونقل ارزان‌تر و سریع‌تری را شناسایی کنند تا از اختلالات جلوگیری شود. در نهایت، شرکت‌های مختلف می‌توانند محصولات تولیدی خود را سریع‌تر، ارزان‌تر و با هزینه‌های انبار کمتر به دست مشتری رسانده و از تاخیر در تحویل سفارشات جلوگیری کنند. 

 

 

4. اتوماسیون خط تولید

 

یک کارخانه معمولی فرآوری چوب را در نظر بگیرید؛ این کارخانه شامل بخش‌های مختلفی مانند پردازش اولیه، آماده‌سازی چوب، برش‌کاری، سوراخ‌کاری، حکاکی، خشک کردن و پولیش کاری چوب می‌شود. انتقال کارآمد و سریع قطعات کار از یک مرحله به مرحله بعد، به دقت بالایی نیز دارد. سیستم‌های اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی، مانند بازوهای رباتیک و وسایل نقلیه هدایت‌شونده خودکار، برای حمل دقیق و ایمن چوب برنامه‌ریزی شده‌اند. با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی، این سیستم‌ها می‌توانند بهترین مسیرها بین ایستگاه‌های کاری مختلف را ترسیم کرده و به نهایی کردن یک پروژه سرعت ببخشند. داده‌های تولید شده به طور مداوم به سیستم هوش مصنوعی وارد می‌شود و این سیستم مانند مغز متفکر کارگاه تصمیم می‌گیرد که چطور مراحل و ایستگاه‌ها را برنامه‌ریزی کند که تاخیرها به حداقل برسد. علاوه بر این، سیستم اتوماسیون مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند ناهنجاری‌های فرایندهای تولید را شناسایی کرده و به طور خودکار، ماشین‌ها را برای حفظ کیفیت، دوباره کالیبره کند. 

 

 

5. مدیریت جنگل و تخصیص منابع

 

ماده اولیه برای فعال بودن صنایع چوب، جنگل‌ها هستند. این منابع طبیعی و ارزشمند باید به گونه‌ای حفظ، پرورش و نگهداری شوند که آسیبی به محیط زیست وارد نشده و همیشه منابعی برای برداشت وجود داشته باشد. هوش مصنوعی با پردازش داده‌ها و تصاویر ماهواره‌ای و هواپیماهای بدون سرنشین، می‌تواند با توجه به تراکم درختان در یک منطقه و نرخ رشد آنها را بررسی کند. این داده‌ها به سیستم پردازش شرکت‌های چوب‌بری ارسال شده و به این طریق می‌توانند بهترین و مناسب‌ترین مناطق برای برداشت چوب را با در نظر گرفتن تاثیرات زیست محیطی پیدا کرد. هوش مصنوعی همچنین می‌تواند با شناسایی مناطقی که کاشت درخت در آن مناطق بهینه‌تر است، بهترین مکان‌ها را پیشنهاد کرده و به احیای جنگل‌ها کمک کند. این نوع مدیریت هوشمند تضمین می‌کند که صنعت چوب تا سالیان متمادی بدون مشکلی پایدار و زنده باقی بماند و در عین حال، تقاضای رو به رشد را هم برآورده کند. 

 

 

6. سفارشی سازی و طراحی محصول

 

هر روز طرح و مدل‌های جدیدی از مبلمان یا سایر وسایل چوبی منتشر می‌شود و افراد دوست دارند، محصولات چوبی را با توج به سلیقه خود سفارش داده و تحویل بگیرند. تجزیه و تحلیل داده‌های مشتیان و روند بازار را می‌توان با هوش مصنوعی دنبال کرده و از هوش مصنوعی خواست تا با توجه به نوع خاصی از سلیقه، طرح‌هایی پیشنهاد کند. الگوریتم‌های هوش مصنوعی با جستجوی آنلاین و مشاهده طرح‌های جدید و در نظر گرفتن ایده‌هایی که مشتریان شما داشته‌اند، می‌توانند فرایند طراحی محصولات جدید را تسهیل کرده و طرح‌هایی جدید به شما ارائه دهند. در نتیجه، تولیدکنندگان می‌توانند ضایعات تولیدی خود را به حداقل رسانده و سرعت تولید را تا حد امکان افزایش دهند. از سوی دیگر، طرح‌هایی که هوش مصنوعی به مشتریان پیشنهاد می‌دهد، خاص بوده و قابلیت تغییر دارد. بنابراین می‌توان با در نظر گرفتن تمام المان‌های زیبایی‌شناسی و اضافه کردن سلیقه افراد، طرح‌های منحصر به فرد ترسیم کرد. 

 

 

7. مدیریت انرژی و بهره‌وری

 

صنایع چوب یکی از پرمصرف‌ترین صنایع در هر کشوری به شمار می‌روند. ایجاد دمای بسیار زیاد برای خشک کردن چوب در کوره‌ها به مصرف سوخت فسیلی یا انرژی برق قابل توجهی نیاز دارد. بیشتر فرایندهایی مانند برش و حتی حرکت الوارها روی ریل، بسیار پرمصرف هستند. سیستم‌های مدیریت انرژی که مبتنی بر هوش مصنوعی باشند، داده‌های مربوط به کل مصرف انرژی کارگاه را دریافت کرده و با توجه به برنامه‌های زمانی و نوع کاری که در کارگاه انجام می‌شود، بهترین زمان‌ها را برای کار کردن دستگاه‌های مختلف پیشنهاد می‌کند تا هرگز با مشکل کمبود انرژی مواجه نشوید. این سیستم، برخی از ماشین‌های پرمصرف را در ساعاتی که مصرف سایر دستگاه‌ها به حداقل رسیده فعال می‌کند و همچنین پیشنهاداتی برای کنترل دما و جریان هوای مورد نیاز برای بخش‌های مختلف کارگاه ارائه می‌دهد تا با کاهش مصرف انرژی از هدررفت آن هم جلوگیری کند. 

 

 

8. پیش‌بینی تقاضاهای بازار

 

یکی دیگر از کارهایی که هوش مصنوعی می‌تواند انجام دهد، پیش‌بینی تقاضاهای بازار در آینده است. به دلیل نوسانات بازار، تغییرات فصلی و عوامل خارجی مانند تغییر سیاست‌های تجاری، پیش‌بینی آینده کار بسیار دشواری‌ست. هوش مصنوعی با تحلیل همه داده‌ها، الگویی برای پیش‌بینی دقیق روند بازار ارائه می‌دهد. الگوریتم‌های هوش مصنوعی بر پایه نیازهای بازار، روندهای تجاری، تغییر فصل، الگوهای خرید در زمان‌های مشابه در سال‌های گذشته و شاخص‌های اقتصادی پایه‌گذاری می شود و می‌تواند تا حدود زیادی، آنچه در آینده بیشتر مورد پسند مشتریان خواهد بود را پیش‌بینی کند. پیشنهادهای هوش مصنوعی به تولیدکنندگان اجازه می‌دهد تا برنامه‌هایی برای تولید منظم و رسیدن به سطح مورد نیاز بازار از قبل طراحی کنند و در نتیجه به سود بیشتر در بلندمدت برسند. علاوه بر این، با پیش‌بینی‌های هوش مصنوعی، شرکت‌ها از شر هزینه‌های مربوط به انبارداری راحت شده و محصولات خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تولید و به دست مشتریان می‌رسانند. 

 

 

9. ایمنی و آموزش کارکنان

 

استفاده از ماشین آلات سنگین و جابه‌جایی الوارهای بزرگ چوب از ایستگاهی به ایستگاه دیگر، خطرات قابل توجهی برای کارکنان یه کارگاه صنعتی به همراه دارد. سیستم‌های هوش مصنوعی، مجهز به سیستم بینایی کامپیوتری هستند تا کارکنان و ماشین‌آلات را در لحظه رصد کرده و خطرات احتمالی را شناسایی کنند. به عنوان مثال، هوش مصنوعی می‌تواند تشخیص دهد که کارکنان از لباس‌های محافظ مناسب استفاده نمی‌کنند یا زمانی که علائم خستگی از خود نشان می‌دهند به آنها هشدار دهد. این هشدارها، کارکنان یه کارگاه را قادر می‌سازد تا قبل از وقوع حادثه از وقوع آن مطلع شده و جلوی آن را بگیرند. علاوه بر این، هوش مصنوعی با طراحی محتواهای آموزشی که مستقیماً به ایمنی کارکنان ارتباط دارد، در زمینه آموزش کارکنان هم کمک می‌کند. این رویکرد فرهنگ ایمنی را پرورش داده و حوادث محل کار را به حداقل می‌رساند

 

 

10. کاهش زباله و بازیافت

 

ضایعات چوب بخش قابل توجهی از فرآوری چوب هستند که با حداقل رساندن آن، علاوه بر کاهش هزینه‌های تولید، می‌توان به پایداری و حفاظت از محیط زیست هم کمک کرد. هوش مصنوعی با بهینه‌سازی مسیرهای برش، در فرایندهای مختلف یک کارگاه نجاری، از هدررفت چوب و تولید ضایعات جلوگیری می‌کند. دستگاه‌هایی که به سیستم AI مجهز هستند با استفاده از بینایی کامپیوتری، چوب‌ها را قبل از رسیدن به مرحاله برش، تجزیه و تحلیل می‌کنند و با توجه به گره‌ها و ویژگی‌های خاص چوب، بهترین نحوه برش را برای آن انتخاب می‌کنند.  الگوریتم های هوش مصنوعی تضمین می‌کنند که برش‌ها به دقیق‌ترین شکل ممکن انجام شده و ضایعات به حداقل خواهد رسید. علاوه بر این، هوش مصنوعی می‌تواند ایعات چوب را برای استفاده مجدد و ساخت محصولات دیگری مانند تخته‌های خرده چوب یا نئوپان یا سوخت‌های زیستی دسته‌بندی کرده و استفاده کند. 

 

 

 

 

 

 

تولیدآفرینان راوی و حامی تولید در ایران 

 

 

 

 

 

سبد خرید