ام دی اف یکی از مواد اولیه ساخت دکور و وسایل چوبی مانند کابینت، کمد دیواری و سرویس خواب است که بسیار رایج و پرطرفدار است. استحکام، مقاومت و وزن آن ها نسبت به نئوپان بیشتر است و همین موضوع باعث افزایش تقاضا شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ام دی اف چگونه ساخته می شود. به چه مواد اولیه ای نیاز دارد؟ همراه ما باشید تا به نحوه ساخت ام دی اف و مراحل آن بپردازیم.
ام دی اف چگونه تولید می شود
ام دی اف از فشردن ذرات چوب ساخته می شود. به این صورت که ذرات زیر چوب را با چسب، واکس و رزین ترکیب می کنند تا خمیری شکل شود. سپس خمیر حاصله را تحت فشار و حرارات قرار می دهند تا به تخته و ورق هایی با ضخامت مشخص تبدیل شود. پس از آماده شدن تخته، نیاز به روکش است که از ام دی اف در برابر رطوبت محافظت کند. روکش های MDF در طرح ها و رنگ های مختلفی مانند ام دی اف طرح بتن و ام دی اف طرح چوب وجود دارند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند.
مواد اولیه ام دی اف از چیست
امروزه کاربرد MDF به قدری زیاد است که محصولات تولید شده با آن ها را در گوشه و کنار زندگی خود دیده ایم. حتما شما هم با دیدن ام دی اف به این فکر کرده اید که ام دی اف از چه چیزی ساخته شده است؟ از مهمترین و عمده ترین مواد اولیه ام دی اف چوب است که می توان از انواع چوب ها مانند چوب هایی با قطر کم، شاخه ها، ضایعات استحصالی، تراشه های رنده شده یا خاک اره بصورت تکی یا ترکیبی استفاده کرد. سایر مواد اولیه شامل مواد لینگو سلولز غیر چوبی و الیاف تفاله نیشکر می شود.
مراحل ساخت ام دی اف
ساخت و تولید ام دی اف باید طبق مراحلی، به ترتیب انجام شود تا ام دی اف با کیفیتی تولید شود. این مراحل به شرح زیر است:
تامین مواد اولیه
اولین مرحله تولید ام دی اف تهیه کردن مواد اولیه است. پس از تامین مواد اولیه، چوب ها در دستگاه های خرد کن ریخته می شوند تا به خرده چوب تبدیل بشوند. همچنین می توان از خرده چوب های مازاد کارخانه های چوب بری و سایر صنایع نیز استفاده کرد. چوب ها پس از خرد شدن باید شستشو شوند تا گرد و غبار آن ها تمیز شود. سپس وارد مرحله بخار دهی می شوند.
مرحله بخار دهی
در مرحله بخار دهی، چوب های شسته شده به دیگ تحت فشار ریخته می شوند. در اثر فشار و حرارت لینگنین چوب نرم می شود و ساختار چوب تغییر می کند.سپس چوب ها باید وارد پالایشگر تحت فشار شوند تا در اثر فشار و چرخش صفحات پالایشگر، الیاف آن ها از یکدیگر جدا شوند.
مرحله خشک کردن
پس از بخار دهی نوبت به مرحله خشک کردن می رسد. در این مرحله الیافی که از پالایشگر خارج می شوند و مرطوب هستند باید خشک شوند. سیستم های خشک کن در تولید ام دی اف معمولا یک مرحله ای یا چند مرحله ای هستند. گرمای مورد نیاز این سیستم ها از طریق سوزارندن پروپان گاز طبیعی، روغن تقطیر یا گرمای مستقیم فراهم می شود.
مرحله چسب زدن
از متداول ترین چسب ها برای تولید ام دی اف می توان به رزین های اوره فرمالدئید، ملامین و ایزوسیانات اشاره کرد. برای استفاده از رزین می توان آن ها را داخل یک چسب زمان کوتاه یا سیستم نازل تزریق کرد. در صورتی که رزین به داخل چسب زدن تزریق شد، الیاف های خشک شده باید با استفاده از یک سیلکون بازیابی از سیستم هوای داغ جدا شوند و سپس وارد چسب زن بشوند. در این حالت الیاف با رزین، موم و سایر مواد ترکیب می شود. پس از آن مواد ترکیبی به مخرن ذخیره الیاف خشک منتقل می شوند. اگر رزین به سیستم نازل تزریق شد، الیاف ابتدا باید با رزین و موم در یک خط نازل ترکیب شوند و پس از آن با استفاده از یک مجرا به داخل خشک کن منتقل شوند. پس از خشک شدن، الیاف از سیستم هوای داغ جدا و وارد مخرن دخیره می شوند.
پرس کردن
حال که الیاف ترکیب شده با چسب در مخرن ذخیره شده اند، با استفاده از هوا از مخزن به ماشین فرمینگ منتقل می شوند. سپس بر روی سیستم الک متحرک ریخته می شوند. پس از فشرده شدن اولیه، اندازه بری انجام می شود. ضایعات بدست آمده دوباره به ماشین فرمینگ بر می گردند. الیاف فشرده شده که اندازه بری شده اند به پرس داغ منتقل می شوند و با گرما و فشار وارده، الیاف بهم می چسبند.
روکش کردن
محصول اولیه ساخته شده است و اکنون باید اقدامات نهایی مانند سمباده زنی، اندازه بری کناره ها انجام شود. سمباده زنی به منظور آماده سازی تخته برای روکش کردن و پرداخت سطحی انجام می شود. برای افزایش مقاومت ام دی اف و زیبا شدن آن باید عملیات روکش کردن انجام شود. روکش کردن ام دی اف معمولا با استفاده از کاغذ های لمینه انجام می شود. روکش ها طرح های مختلفی دارند و کیفیت آن ها نیز متفاوت است. همین امر باعث تفاوت قیمت نهایی MDF ها می شود.
تولیدآفرینانراوی و حامی تولید در ایران