پوشک بچه، از لحظه ای که نوزاد چشم به جهان می گشاید، تبدیل به جز اصلی سبد خرید والدین می شود. انتخاب پوشک مناسب حین مراقبت های بهداشتی یکی از بزرگترین ترین دغدغه های والدین است. به همین دلیل، امروزه برندهای مختلف پوشک در اندازه های متفاوت و متناسب با سن رشد نوزادان وجود دارد. در گذشته این امکانات رفاهی برای نوزادان و والدینشان فراهم نبوده است. همراه با ما باشید تا به تاریخچه تولید پوشک نگاهی بیاندازیم و در مورد چگونگی تکامل آن بیشتر بدانیم.
تاریخچه پوشک بچه: دوران قبل از پیدایش پوشک
تاریخچه مشخصی از تولید پوشک بچه وجود ندارد. فرهنگ های مختلف، در اقلیم ها و نقاط مختلف جهان هر کدام مسیر پیشرفت خود را طی کرده اند. با این حال، میتوانیم به یک طرح کلی از اختراع اولیه پوشک تا اختراع اولین پوشک یکبار مصرف نگاه بیاندازیم. پوشک بچه در زمان های قدیم از مواد طبیعی در دسترس هر منطقه ساخته می شد. به عنوان مثال بومیان آمریکا از پوست خرگوش و علف پوشک بچه درست می کردند. اسکیموها با قرار دادن خزه در زیر پوست فوک، پوشک بچه درست می کردند. در اقلیمهای گرمتر، بچهها چیزی به عنوان پوشک نمی پوشیدند و مادران زمان دفع نوزادان را پیگیری و پیش بینی می کردند. در عصر الیزابت، نوزادان و کودکان نوپا در پارچه های تنگ بسته می شدند یا لباس های بلندی می پوشیدند.
روند تولید و تکامل پوشک های امروزی
در قرن نوزدهم، پیدایش پوشک مدرن آغاز شد. مادران در بسیاری از نقاط جهان از پارچه های پنبهای استفاده میکردند و با یک بست مانند سنجاق قفلی آن را در جای خود ثابت نگه می داشتند. پوشک های پارچه ای در ایالات متحده برای اولین بار در سال ۱۸۸۷ توسط «ماریا آلن» تولید شد. در انگلستان، پوشکها را از حوله تهیه می کردند که اغلب با آستر داخلی از موسلین نرم(پارچه پنبه ای با بافت ساده) پوشیده میشدند. معمولا جهت جلوگیری از نشتی پوشک های پارچه ای به نوزادان شلوارهایی پشمی یا پلاستیکی می پوشاندند. استفاده مجدد از پوشک های استفاده شده و تماس طولانی مدت پوست کودک با مواد دفعی موجب عفونت و ایجاد حساسیت های پوستی می شد.
در دهه ۱۹۳۰، «رابینسون از چسترفیلد» آنچه را که ” دستمال های تخریب پذیر بچهها” نامیده میشد به بازار عرضه کرد. در سال ۱۹۴۴، «هوگو درانگل» از شرکت کاغذ سوئدی پائولیستروم طرحی پیشنهاد کرد که از قرار دادن ورقههایی با بافت کاغذی(سلولزی) در داخل پوشک پارچهای با پوشش لاستیکی تشکیل می شد. با این حال، لایه های سلولزی برای پوست خشن و با جذب رطوبت به شکل گلوله در می آمدند.
در سال ۱۹۴۶ مخترع و کارآفرین زن آمریکایی«ماریون اوبراین دونوان» پوشک ضدآب قابل استفاده مجدد و ضد نشتی را پس از آزمایش های بسیار، ساخت. برجسته ترین نوآوری دونوان منجر به اختراع پوشک کاغذی یکبار مصرف او شد که در نهایت توسط «ویکتور میلز» خالق “پمپرز” تجاری شد.
در سال۱۹۴۷، «والری هانتر گوردون» زن خانه دار اسکاتلندی پس از تولد سومین فرزندش، شروع به توسعه محصولی کرد که میتوانست از ساعتها زحمت و هدر رفتن منابع صرف شده برای شستن، خشک کردن و اتو کردن پوشک حولهای سنتی جلوگیری کند. والری پوشکهای خود را از یک سیستم دو قسمتی، متشکل از یک پد یکبار مصرف زیست تخریبپذیر ساخته شده از پنبه و یک بخش ضد آب ساخت. این پدها در زیر لباس قرار می گرفت و با سنجاق هایی ثابت نگه داشته می شدند. والری، تقاضای زیادی برای اختراع خود از طرف دوستانش دریافت کرد. او با استفاده از چرخ خیاطیاش بیش از چهارصد عدد از این پوشکها ساخت و هر کدام را به قیمت ۵ شیلینگ فروخت. شوهرش در مراجعه به چندین شرکت برای تولید انبوه این محصول ناکام ماند تا اینکه، در یک شام کاری با سر رابرت رابینسون ملاقات کرد. در نوامبر ۱۹۴۹ والری گوردون قراردادی را با «رابینسون» امضا کرد و اختراع او به تولید انبوه رسید.
در سال ۱۹۵۱ برای اولین بار پوشک یکبار مصرف در آمریکا و کل دنیا توزیع شد. پس از جنگ جهانی دوم، مادران بیش از پیش، خواهان رهایی از شستن پوشک بودند تا بتوانند به کارهای دیگر خود بپردازند. همین امر موجب افزایش چشمگیر تقاضا برای پوشک های یکبار مصرف در این دوران شد.
در طول دهه ۱۹۵۰، شرکت های متعددی وارد چرخه تولید پوشک های یکبار مصرف شدند. در سال ۱۹۵۶، شرکت (P&G) یک شرکت آمریکایی چندملیتی، شروع به تحقیق در مورد پوشک های یکبار مصرف کرد. ویکتور میلز، همراه با گروه پروژه خود پوشکی را اختراع کردند که با نام تجاری “پمپرز” شناخته می شد. اگرچه پمپرز در سال ۱۹۵۹ ایده پردازی شد، اما خود این پوشکها سال ۱۹۶۱ وارد بازار شدند.
طی چند دهه بعد، صنعت پوشک یکبار مصرف رونق گرفت و رقابت بین شرکت های بزرگ باعث کاهش قیمت و تغییرات شدید در طراحی پوشک شد. نتیجه این رقابت و تغییرات، تناسب هر چه بیشتر پوشک با آناتومی بدن کودک و احتمال نشت کمتر شد. در نهایت از سال ۱۹۸۴ نیز مواد فوقجاذب از پلیمرهایی به نام پلی اکریلات سدیم در ساخت پوشک مورد استفاده قرار گرفت.
تولیدآفرینانراوی و حامی تولید در ایران