استاندارد به چه معنی است؟
در ابتدا شاید این سوال برای شما هم وجود داشته باشید که اصلا کلمه استاندارد به چه معنی است؟ هنگامی که می گوییم محصول یا کالای خاصی علامت استاندارد دریافت کرده است، یعنی دقیقا چه چیزی را دریافت کرده است؟ با ما همراه باشید تا برای این سوال ها پاسخی مناسب را ارائه دهیم. کلمه استاندارد به معنی نظم است، یعنی هنگامی که می گوییم در قسمتی استانداردها لازم اجرا شده است، منظور این است که نظم خاصی بر آن قسمت حاکم است، اما کلمه استاندارد را معمولا برای تولید محصولات شنیده ایم. همه ما تا به حال بارها این جمله را شنیده ایم که در هنگام خرید یک محصول خاص به علامت استاندارد آن توجه داشته باشید، اما استاندارد بودن یک کالا یا محصول خاص به این معنی است که در تولید و ساخت آن محصول ویژگی های مهمی که کیفیت محصول را تضمین می کند، وجود داشته باشد. به همین دلیل در هنگام خرید یک کالای خاص توجه به استاندارد آن اهمیت بالایی دارد، زیرا با توجه به این علامت می توانید مطمئن باشید که کالای خریداری شده کیفیت خوبی را دارد و تست های متعددی برای تضمین کیفیت را پشت سر گذاشته است. اما برای اخذ استاندارد باید چه کارهایی کرد؟ در ادامه به این موضوع بیشتر می پردازیم.
استاندارد چند نوع است؟
احتمالا تا به حال به این موضوع توجهی نداشته باشید که استاندارد چند نوع است و تصور می کردید که در حقیقت یک نوع و همان علامتی ست که بر روی کالاهای خاصی مشاهده کرده اید، در حالی که این گونه نیست و ما به طور کلی دو نوع استاندارد در ایران داریم. لازم به ذکر است که استاندارد به صورت ملی مشخص می شود، یعنی ممکن است ویژگی هایی که در استاندارد ایران مورد تائید قرار می گیرد، در کشور دیگری تائید نشود و البته عکس این موضوع هم صادق است. به همین دلیل می گوییم که استاندارد یک علامت ملی است و در ایران کاربرد و اعتبار دارد.
استاندارد اجباری
اولین نوع استاندارد در حقیقت استاندارد اجباری است، اما به چه مواردی تعلق می گیرد؟ بعضی از محصولات باید حتما برای توزیع در بازار علامت استاندارد را داشته باشند و بدون این علامت نمی توانند هیچ گونه فروشی داشته باشند. به عنوان مثال مواد غذایی و همچنین مواد بهداشتی از جمله این محصولات هستند. اگر شما کارخانه، کارگاه یا هر تولیدی دیگری دارید و یکی از این محصولات را تولید می کنید، باید برای فروش محصولات خود اخذ استاندارد را در برنامه های کاری خود قرار دهید، زیرا بدون این تائیدیه در حقیقت فعالیت شما جنبه قانونی نخواهد داشت، در این حالت می گوییم که شما به استاندارد اجباری نیاز دارید.
استاندارد تشویقی
در بعضی از موارد شاهد این هستیم که تولید و فروش یک محصول خاص به استاندارد اجباری نیازی ندارد، یعنی شما بدون این علامت هم می توانید محصولات خود را به فروش برسانید و مانع قانونی بر سر راه شما وجود ندارد. در این حالت می توانید برای اخذ استاندارد تشویقی اقدام کنید و آن را به دست آورید. حال این سوال پیش می آید که اگر در این حالت اجباری برای دریافت استاندارد وجود ندارد، چرا باید این کار را انجام داد؟ توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد با همین علامت استاندارد به سادگی می توانید کیفیت محصول و کالای خود را به مشتری ثابت کنید. یعنی دیگر نیازی به راه های مختلف برای اثبات کیفیت کالا ندارید و به همین موضوع اکتفا می کنید که کالای شما توانسته علامت استاندارد داشته باشد، یعنی کیفیت قابل قبولی داشته است، به همین سادگی! به همین دلیل باید بگوییم که دریافت این علامت و تائیدیه می تواند بر روی میزان فروش شما تاثیر مثبتی داشته باشد و در نتیجه سود مالی بیشتری هم از کسب و کار خود داشته باشید. از این رو به شما توصیه می کنیم که این موضوع را جدی بگیرید و به آن توجهی خاص داشته باشید.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ استاندارد
در ابتدا باید به این موضوع مهم اشاره کنیم که این مدارک برای زمانی ست که شما بخواهید در ایران علامت استاندارد برای کالا و محصولات خود دریافت کنید. نکته دیگری که باید به آن دقت داشته باشید این است که برای دریافت استاندارد اجباری و استاندارد تشویقی هم به این مدارک نیاز دارید و در این رابطه تفاوتی وجود نخواهد داشت.
برای ثبت شرکت تولیدی باید در روزنامه آگهی منتشر کنید، برای اخذ استاندارد باید کپی این روزنامه را با اصل برابر کرده و ارائه دهید.
اگر تا به حال در تولیدی و کارگاه خود تغییراتی را داشته اید، روزنامه ثبت تغییرات را هم باید ارائه دهید.
کپی برابر با اصل پروانه ساخت هم ارائه دهید.
ارائه کپی برابر با اصل پروانه بهره برداری هم الزامی است.
از پروانه فعالیت مراجع قانونی هم یک کپی تهیه کنید.
لازم به ذکر است که ارائه کپی برابر با اصل از ثبت برند و علامت تجاری شما هم الزامی ست.
مدارک مرتبط با علامت خود را هم ارائه دهید.
گرفتن سیب سلامت برای مواد غذایی
مدارک بالا در حقیقت مدارکی هستند که برای تاسیس و شروع فعالیت یک واحد تولیدی الزامی است. در حالی که برای بهبود کیفیت محصولا تولیدی به یک سری مدارک دیگر هم نیاز خواهید داشت. به همین دلیل در ادامه این مدارک را ذکر می کنیم، اگر واحد تولیدی شما هر یک از این مدارک را اخذ کرده است، برای اخذ استاندارد هم باید آن را ارئه دهید.
کپی گواهینانه ISO 9001
کپی از پروانه مدیریت کیفیت
نمودار فرایند تولید
گواهی کالیراسیون که برای کنترل کیفیت تجهیزات آزمایشگاهی به کار برده می شود.
و...
به این موضوع توجه داشته باشید که تعداد این مدارک بیش از موارد گفته شده در بالا است و برای هر کسی متناسب با شرایط و نوع فعالیت وی با دیگری تفاوت هایی دارد. از این رو به شما پیشنهاد می دهیم که برای اطلاع دقیق از مدارکی که نیاز دارید، با کارشناس های ثبتینو تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند. نکته مهمی که در این بین باید به آن توجه داشته باشید این است که مشاوره های ابتدایی ر ثبتینو رایگان است، یعنی شما هیچ هزینه ای را در قبال راهنمایی هایی که به شما می شود، پرداخت نخواهید کرد و این موضوع اهمیت بالایی دارد.
مراحل اخذ پروانه استاندارد
یکی از مهم ترین نکاتی که قبل از دریافت استاندارد در ایران باید به آن توجه داشته باشید، مراحلی است که باید پشت سر بگذارید. در ابتدا باید به این نکته بسیار مهم اشاره کنیم که دریافت علامت استاندارد کار ساده ای نیست و پیچیدگی های خاص خود را دارد. یعنی شما برای دریافت آن باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید که البته این کار برای مردم عادی سخت و کمی عذاب اور است. از این رو به شما توصیه می کنیم که دریافت استاندارد را به کسی بپسرید که تخصص و تجربه کافی را در این زمینه دارد، در این حالت مطمئن خواهید بود که مراحل به درستی پیگیری می شود و البته دیگر نیازی نیست که زمان و هزینه خود را پیگیری مراحل مختلف صرف کنید. اما به هر حال در ادامه برای آگاهی بیشتر مخاطب ها مراحلی را که باید پشت سر بگذارید را شرح خواهیم داد.
در ابتدا باید توجه داشته باشید که واحد تولیدی شما مجوزهای لازم برای تولید محصول و کالای مورد نظر را دریافت کرده باشد. لازم به ذکر است که این مجوزها متناسب با هر کالایی با دیگری تفاوت هایی دارد و نمی توان به طور کامل لیست آن را ارائه داد.
باید امکانات و تجهیزات لازم برای تولید محصول مورد نظر خود را فراهم کنید، زیرا این مورد در هنگام اخذ استاندارد اهمیت بالایی دارد.
سپس متقاضی دریافت استاندارد باید به این سازمان مراجعه کند و از فرم های تکمیل شده یک کپی به مسئول مربوطه ارائه دهد، در این حالت مجوز موقتی برای تولید آن کالا به شخص داده می شود.
در این مرحله باید ویژگی های کالای مورد نظر خود را هم از سازمان استاندارد دریافت کند. به عنوان مثال اگر بسته بندی مواد غذایی را انجام می دهد، برای آن که بتواند این علامت را داشته باید چه ویژگی هایی را در محصولات خود اعمال کند.
سپس باید خط کنترل کیفیت در تولیدی را برای کارشناس سازمان استاندارد شرح داد.
اگر واحد تولیدی شما برند یا نام تجاری خاصی را برای خود انتخاب کرده است، باید گواهی ثبت آن را هم به سازمان استاندارد ارائه دهد.
در تولیدی شما باید آزمایشگاهی برای کنترل کیفیت محصولات وجود داشته باشد، مدارکی را به سازمان استاندارد ارائه دهید که از وجود این آزمایشگاه و البته نحوه صحیح کارکرد آن اطمینان حاصل کنند.
سپس باید نظام نامه سازمان استاندارد را تکمیل کنید. تکمیل این نظام نامه اهمیت بالایی دارد و به شما پیشنهاد می دهیم که حتما از یک کارشناس متخصص برای این کار کمک بگیرید.
در نهایت باید یک نمونه از محصول تولیدی خود را به سازمان استاندارد کشور ارائه دهید، تا کارشناس های مربوطه هم ان را بررسی کنند و کیفیت ان را تائید نمایند.